Second Anniversary di Hard Rock Hotel, Penang

by - November 09, 2017
Hi,

Post ni dah terlepas hampir 2 bulan dah ekekeke. Kesihatan Aniq Mikael yang kurang memberangsangkan telah membuatkan mami perlu memberi tumpuan kepada beliau hampir 200%. Draft berkurun, publish nan hado sebab tak sempat habiskan.

Ok.

Disebabkan kekangan masa dan anak masih kecik tapi tetap nak ada memorable anniversary, lagi sekali kami decide pi Penang saja. Nak pi jauh sikit, tak dan. Jadi kami book Hard Rock Hotel Penang pada 30 September padahal anniversary betulnya 25 September. Masa 25 tu kitorang baruuu sangat balik dari KL attend cousin bertunang. So nak lajak ke Penang tu kesian pulak kat baby. Jadi kami postpone ke weekend seterusnya. Book melalui Agoda sebab lagi murah daripada direct booking, plus dapat breakfast sekali.

30 September 2017, Sabtu

Around 5 pm sampai HRH terus check-in. Husband tunggu dalam kereta dengan baby so aku masuk sorang. Tercengang jugak cari reception desk kat mana sebab semua macam santai ja kehkeh. Rupanya "pulau" kat tengah tu reception depa. Awalnya aku ingat tu bar sebab banyak sangat drinks kat belakang eheheh. Dah settle check-in kami pun angkut barang dan masuk balik. Masa book kat Agoda aku dah request non-smoking floor sebab masa kami pi Genting Highlands haritu, husband lupa nak request non-smoking floor so kami dapat smoking floor. Busuknya bau nauzubillah. Memang tak sabar nak tunggu check out esok. Kami check-in jam 2 pagi so takda sapa nak layan tukar bilik kakaka.



Lepas dah dapat check-in, masuk bilik woahhh memang cantik. Very simple tapi very beautiful.



Jakun sikit bila nampak nama sendiri kat screen tivi tu eheheh. Password wifi pun ada kat situ. In-house movie pun banyak yang best best dan up-to-date.






Quilt cover dia sangattttt cantik. Sebab ada corak gitar tu nampak dak? Ingatkan kot ada jual kat Rock Shop, tapi takda la pulak. Aku cakap kat husband, ambik ja la yang ni pastu bayar kat hotel. Pun boleh kan? Hahahaha.

Sampai sampai tu lapar kemain, nak makan sebelum check-in rasa macam rugi pulak sebab kami dah lambat kan. So kami order food dari room service saja. Harga dia takla mahal sangat, standard hotel biasa saja. Maybe kat HR Cafe la yang mahal sikit. Kami tak masuk pun la sebab ada Aniq Mikael kan hehe. Erm ya, HR Cafe takleh bawak babies masuk. Maybe takut mengganggu performance live band kot. Cafe yang lain semua boleh masuk. 

Jadi kami order tomyam soup + 2 nasi putih. RM30. Tapi seriously berbaloi sebab tomyam tu sedap. First time rasanya, aku rasa berbaloi order dari room service eheheh. Eh tak, food dari room service di Lexis Penang pun very sedap.




Nampak macam sedap kan? Memang sedap pun hihi. Tomyam soup tu nampak macam sikit, tapi kami berdua pun makan tak habis. Isi pun banyakkkk.

Kami request babycot jugak. Babycot di HRH takdak any additional charge, tapi subject to availability. Kami request pun saja sebab takmau letak Aniq Mikael main atas katil, sebab tinggi sangat katil dia. Kalau kita yang dewasa ni duduk pun, kaki tergantung kot. Jadi tak payah ambik risiko, mintak babycot. Malam baru tidurkan atas katil, sebab this boy takleh tidur kalau tak kepit dengan mami dia 😆



Keluar tajuk sat: kepada yang mencari babycot, aku recommend cot ni. Best gilaaa. Yang ni boleh bawak travel sebab asalnya dia lipat kecik sangat. Masa depa ketuk pintu bilik kata nak hantar babycot pun aku macam pelik, tak nampak any katil pun. Rupanya lipat kecik ja dalam travel case dia. Very easy, tak spacious langsung. Tapi yang bestnya, dah la kecik senang bawak travel, kukuh pulak tu. Kan sesetengah benda tu kalau jenis boleh lipat bawak travel ni mesti tak berapa kukuh kan. This one, struktur memang very kukuh. Ada stand, ada roda. Ish pendek kata memang best lah. Nasib baik aku dah beli babycot Ikea, kalau tak, harus beli this one haha. Ok dah.

Petang lepas dah mandikan Aniq Mikael, kami pun keluar la jalan-jalan sekeliling HRH. Ada waterpark kecik kat belakang yang bersambung dengan bilik lagoon. Best gila yang ni (harga pun best jugak heheh).Tapi sikit ja bilik ni yang ada, kena book cepat-cepat.

Pinjam gambar Google.

Kat sini ada activity room untuk kanak-kanak, untuk remaja pun ada. Memang tak boring kalau nak duduk 3,4 hari pun.



Tapi kami tak jalan pun keluar ke beach sebab dah lewat petang kan. Bawak baby macam tak shiok pulak nak ke pantai.

Lepas dah pusing kot belakang, kami pi tengok merchandise kat Rock Shop, Too. Barang tak sebanyak di Rock Shop. Rock Shop kan bangunan asing, tapi Rock Shop, Too ni dalam main building. Tapi kitorang tak beli apa-apa lagi masa first day ni. Esoknya after check-out kot baru nak beli sikit.



01 Oktober 2017, Ahad

Bangun awal pagi siap pergi breakfast. Makanan banyak jugak variety tapi tak best sangat pun. Biasa ja. Yes, very biasa. Tak sempat nak ambik gambar sebab kalut dengan si kecik yang nak makan sama. Mana boleh lagi cek oi sabaq sat 😁

After breakfast, naik bilik nak menikmati saat-saat akhir, pastu berkemas nak check-out dah. 

Lepas dah check-out, baru kami pi Rock Shop. Oh, kat depan reception ada sale tshirt HR Penang kalau ambik 3 helai, RM180 ja. Kalau ambik 1 atau 2, harga biasa. So daddy ambik 2, mommy ambik 1. Awalnya aku taknak pun, sebab aku malas sikit pakai tshirt short sleeves - tak rajin nak pakai inner / cardi. Tapi dah husband suruh ambik, ambik ja lah. Lepas tu kami pi Rock Shop, tshirt yang sama tapi takda pun sale 3 helai RM180 tu. Pelik pulak aku. Kat Rock Shop kami beli 1 tshirt untuk Aniq dengan 1 shawl untuk mommy. (Ohhhhhhhh masa taip ni baru teringat shawl tu, entah mana aku letak??!!!) Harga tak ingat dah. Kan ni cerita almost 2 bulan lepas? Haha. 

Then lepas tu terus balik. Singgah lunch kat area Sg. Petani ja.

Habis dah cerita short getaway second anniversary kami. Very quick, very simple. Takdak any celebration pun. Saja ja nak pi jenjalan bagi ada memori sikit. First anniversary aku tengah alahan teruk, second anniversary baby kecik lagi, harapnya kot third anniversary boleh pi jauh sikit heheheh.


Mommy loves you both, so much! 💕



Ok tata!

Feeding booster seat untuk Aniq Mikael

by - September 26, 2017
Hi,

Since Aniq Mikael dah masuk 5 bulan ni, both mommy daddy sangat excited untuk Aniq's first solid. Mommy excited sebab boleh beli more and more tools kot. Daddy pulak excited sebab at last boleh sumbat Aniq macam macam. Eheheheh, na'ah. No way. Mommy is watching you, daddy. Tambah lagi Aniq pulak ada moderate eczema, memang takkan lah aku nak biarkan orang bagi dia makan sesuka hati.

1. Tiada garam & gula sampai umur 2 tahun
2. Tak boleh makan benda ber-gluten
3. NO to jajan, gula-gula & aiskrim
4. Tak boleh bagi ready-made baby food kat supermarket tu
5. Kena ikut 4-day rules
6. Introduce makanan berperingkat
7. Paling penting - jangan bagi makanan kita kat baby konon nak bagi baby rasa sikit

Haa, garang tak mommy? Kehkehkeh.

K, serious eh.

Aku bukan cerewet tau (walaupun boleh kata semua orang kata aku macam tu, even mama sendiri ahahah) tapi aku nak jaga eczema Aniq daripada makin teruk. Alhamdulillah sekarang controllable. Kalau eczema Aniq jadi teruk, bukan kita yang nak tanggung, kesian dia yang gatal sana sini garu sampai luka semua. Takmau tengok jadi sampai macam tu kat Aniq. Jadi nak tak nak, mommy terpaksa control. Faham eh semua......

Jadi mommy memang educate diri sendiri sangaaaat banyak tentang first solid food ni (since aku tak berjaya nak fully bf Aniq kan). Apa yang boleh/tak boleh makan, apa yang perlu/tak perlu makan. Resepi makanan, cara penyediaan, cara bagi baby makan -- mostly everything. Dan tak lupa jugak, benda yang perlu ada untuk perkenalkan kat baby. Actually yang ni tak penting sangat pun. Cuma mommy saja seronok beli ikut citarasa mommy. Mommy happy, baby pun akan happy. Ya dak? Cuma terpulang kepada pilihan masing-masing. 

Hehe panjangnya mukadimah. Well, list of things yang aku dah prepare untuk first solid Aniq, nanti baru aku share. Cuma sekarang masih pening dengan feeding booster seat. Macam mana nak pilih? Apa ciri-ciri yang kita kena tengok? Banyak sangat pilihan pun susah jugak eh heheh.


So ni antara booster seat yang dalam list:

1. Mamas Papas Baby Bud

Yang ni la aku dok berkenan sangat. Nampak kemas. Boleh pakai untuk banyak stage umur.


2. Mamas Papas Baby Snug

Yang ni pun okay jugak tapi dah tolak dari list sebab recommended boleh pakai sampai umur 12 bulan ja.


3. Jellymom Wise Chair

Selain baby bud, yang ni pun macam best. Tambah lagi best, boleh guna sampai baby umur 5 tahun!


4. Ingenuity Baby Base 2-in-1 Seat

Seat ni dah pernah pegang kat kedai baby. Seat dia lembut baby mungkin takkan sakit punggung kalau duduk lama-lama. Cuma aku tak berapa bekenan dengan finishing dia. Nampak kurang kemas. Tray kalau taknak guna, boleh buang letak kat bawah seat macam dalam gambar tu.


5. SitSafe Deluxe Booster Seat

Paling murah antara semua! Seat ni pun boleh pakai sampai baby 3 tahun.


Harga setiap seat ni berlainan ikut kedai. Haritu aku tengok kat ToysRUs lagilahhh mahal daripada kedai baby. Rajin-rajin kena survey kedai baby & online shop. Especially bila baby shop buat sale, memang muraahhhh betul. Tapi kalau nak survey 5 sekali, letih jugak la. Setakat sekarang aku punya final list ada Mamas Papas Baby Bud dengan Jellymom Wise Chair. Masih belum dapat decide antara dua. Ada lagi dua minggu nak fikir. Hm.









Gambar: Google Images
Video: YouTube

Susu baby eczema

by - September 12, 2017
Hi,

Susu adalah salah satu benda yang memeningkan kepala semua bakal ibu kan. Taktau macam mana nak pilih, nak ambik brand apa, mahal ka murah, sesuai ka tidak dengan anak. Semua tu memang takdak jawapan. Even pakar kanak-kanak pun takleh bagi spesifik jawapan kepada spesifik baby. Yang kita boleh buat cumalah try & error tengok sesuai dengan baby atau tak. Kalau baby tak muntah (non stop), berak elok, perut tak kembung, in shaa Allah susu tu sesuai.

Alhamdulillah sangat beruntung mommies yang dapat fully bf anak sebab susu ibu boleh membantu meningkatkan antibodi baby. Tapi maybe aku yang tak cukup persediaan atau tak cukup ilmu bab penyusuan, baby asyik nangih non stop walaupun baru lepas breastfeed. Since that, mama suruh jugak topup dengan fm, kesian baby. Tambah lagi baby boy kan memang kuat nyusu. 

Well, masa lepas bersalin terus masuk wad, aku tertidur sampai petang. Pelik jugak sebab nurse tak datang hantar baby nak bagi menyusu. Takkan baby tak lapar langsung? So aku call nurse, rupanya nurse dah bagi fm (Nan Pro) pun kat dia tsk tsk tskkk. Agaknya ni maybe punca baby jadi tak kenyang dengan susu mommy saja 😖

Hehh masa nak check out hospital pun dapat sample susu Nan Pro. So lepas mama cakap nak topup fm tu kita guna sample yang hospital bagi tu ja lah. Tapi lepas beberapa hari, baby still tak membuang. Pastu sekali dia membuang, haaa ambik. Keras dan nak kehijauan. Jadi kami stop bagi Nan Pro, tukar susu lain pulak. 

Penting okay untuk mommies monitor jenis najis baby & kekerapan baby membuang.
Sumber: Google Images

Nak senang monitor, silalah buat journal baby. Tapi kena rajin update everyday. Takleh nak mengelat dan takmau malas-malas. Actually mama yang cadangkan buat journal ni. Senang. Jot down bila baby poop, appointment hospital, vaccine, berat baby, mana baby visit / jenjalan / holiday, apa baby makan, basically everythinggggg related to baby's day. So senang kita nak track balik kalau ada apa-apa yang tak kena. Since Aniq Mikael lahir pada 24 April, so aku genapkan dan start buat bulan May ja lah.

Aniq Mikael's Daily Journal by Mommy 💕

Okay berbalik kepada susu.

Mama bagi cadangan untuk cuba Enfalac A+ sebab apit dulu pun minum Enfalac A+ memang betul bagus tengoklah size dia sekarang lol. Alhamdulillah baby okay minum susu ni membuang pun okay, takda perut kembung, tidur pun lena. Sampailahhhhh, dia jadi balik -- buang 4,5 hari sekali. Masa ni dah baby 3 bulan lebih dah. Jadi kami decide nak bawak baby jumpa paeds. Paeds cakap Enfalac A+ dah elok, tapi dia suggest guna Enfalac A+ Gentlease sebab susu ni lebih "gentle" dan sangat sesuai untuk baby yang ada masalah membuang. Alhamdulillah, lepas tukar susu baby terus selang sehari memang membuang eheheh mommy is so happy.



Celah-celah ni, baby pulak kena eczema kan. Paeds cakap teruskan ja guna susu ni plus ada beberapa kawan aku yang ada anak eczema pun guna susu ni. So kami pun belilah pek besar ni kan senang takyah kalut kejap kejap nak pi beli.

Makin hari tengok eczema baby makin merah + kering sampai kulit nak pecah dan naik air bisa. Padahal aku dah cuba sedaya upaya jaga makan dan jaga persekitaran. Bila dok membaca kat google dan tanya pengalaman mommies lain kat support group, rupanya susu pun boleh jadi salah satu point penting eczema nak flare. Sebab tiga big points (makanan) yang menyebabkan eczema flare adalah tepung, gula putih & produk tenusu. Jadi pemilihan susu yang tak menyebabkan flare adalah sangat sangat sangat penting k. Salah satu susu yang di-recommend adalah susu Karihome. Karihome ni susu kambing. Actually banyak lagi susu kambing di pasaran, cuma kena tengok kandungan either ada dak ARA & DHA dan make sure takda gula. 



So daddy belikan susu Karihome step 1 yang tin kecik 400g. Dengan penuh tawakal, aku cuba kat baby Aniq. Alhamdulillah baby minum habis susu yang aku bancuh first time tu. Dan suprisingly, lepas 3 hari guna, eczema baby dah nampak surut, dah kurang merah. Malam tidur pun dah tak menggaru. Happyyyy sangat mommy daddy tengok. So sekarang tengah monitor kesesuaian susu ni dengan baby. Harapnya, yang ni lah yang paling okay.

Harga?

Erm, bila dah anak eczema ni, semua kos terpaksa pejam mata. Asalkan baby okay dan sihat ja. Hukhuk. Untuk Enfalac A+ Gentlease, harga dia RM146 untuk 1.2kg. Jatuh dalam RM12.20 untuk 100gram. Karihome pulak RM56 untuk 400g, jadi RM14 untuk 100gram. Aduhhh beza banyak jugak tu eheheh. Tapi takpalah, asalkan Aniq Mikael dah tak menggaru, dah boleh control eczema pun mommy daddy dah cukup happy.

Nota: Susu fm ni Aniq Mikael minum masa mommy pi kerja saja sebab dia reject bulat-bulat susu yang mommy dah pump, both chill & frozen ahaha. Taktau lah pasepa, maybe tak sesedap yang fresh kot? So sepanjang masa dengan mommy, Aniq Mikael memang fully df. 

Disclaimer: post ini bukan untuk advertisement atau promote sebarang brand. Sekadar perkongsian susu yang membantu mengurangkan eczema Aniq Mikael sahaja. Mungkin sesuai dan tidak sesuai dengan bayi lain.