First Solid Food Aniq Mikael

by - November 28, 2017
Hi,

Sekarang Aniq Mikael dah pun 7 bulan 4 hari. Tapi dia dah start solid food seawal 5 bulan setengah (6 Oktober 2017) so dah dekat dua bulan la dia makan. Seeloknya tunggu baby cukup 6 bulan dulu baru start solid food ok. Reason kenapa Aniq Mikael start solid awal: dia kan ada eczema, so dah 3 kali tukar susu untuk dapatkan yang paling sesuai. Susu ketiga ni (susu kambing Karihome) memang sangat membantu kurangkan eczema Aniq Mikael, tapiiiiiiiii susah pulak nak buang air besar. Paeds tak suggest dah untuk tukar susu lagi. Jadi dia suggest mulakan solid food untuk Aniq Mikael. Makan puree buah-buahan boleh membantu lancarkan sistem pencernaan.

First puree: Avocado


Ok.

Beberapa guide lines start first solid food untuk baby 6 bulan:

1) Baby dah tunjuk ciri-ciri nak makan - buat mimik menelan, nak ambik apa yang ada dalam pinggan kita, tengok kita makan dengan penuh minat
2) Baby dah boleh hold leher sendiri. Maksudnya leher dia dah kuat.
3) Berat baby dah mencapai 2 kali ganda dari berat masa lahir
4) Start dengan puree buah-buahan / sayur-sayuran. Fiber lebih senang untuk dicernakan compare to carbo (bubur nasi).
5) No salt, no sugar, no MSG, no jajan, no instant food NO NO NO
6) Buat 4 days rule untuk setiap jenis makanan baru.
7) Tak semestinya setiap kali makan kena habiskan, slowly ok mommies

Point no 4,5,6 tu kena KENA kenaaaa buat especially kalau baby ada eczema. Point no 6 tu memang susah bila baby dah makin besar, dia dah pandai merasa pandai memilih. Hari pertama kedua makan ok lagi, tapi bila masuk hari ketiga makan makanan yang sama mula lah nak meludah, buat muka semua ada haha. Bertabahlah ok mommies.

Selain itu, yang point no 5, tolonglahhh jangan mudah terpedaya dengan iklan kat tv cakap makanan organic, makanan berkhasiat, bagus untuk penghadaman semua ok? Lagi lagi instant cereal, instant puree all instant instant dowan ok. Tu iklan nak lariskan jualan saja. Buat makanan sendiri di rumah kan lagi bagus, sihat & selamat? Hehe.

Makanan apa yang sesuai nak mulakan untuk first food baby?

Antara babies safest first food. Kena rajin membaca ok


Sebagai first time mommy macam orang lain, haruslah aku sangat excited prepare jadual. Bagusnya ada jadual ni sebab senang kita nak prepare bahan nak buat puree. Lagi-lagi working mommies. Tak semua grocer / Tesco / Giant ada jual benda benda ni.

Ni antara puree yang Aniq dah makan ikut 4 days rule:

Avocado ✔
Butternut Squash ✔
Apple ✖
Pear ✔
Carrot ✔
Banana ✖
Dragon Fruit ✔
Sweet Potato ✔

Tanda ✔ tu semua yang ok dengan Aniq. Makan 4 hari dan takda sebarang reaksi alahan atau tak sesuai. Yang ✖ tu hari ketiga Aniq dah sembelit teruk teruk sampai nangis jadi terus stop. Tak semua baby sama tau. Ada yang ok ada yang tak. Jadi kita kena cuba bagi baby makan, dan kena monitor kalau ada sebarang perubahan kat baby. Mana yang tak sesuai (sembelit, muntah, gatal, alergik, etc.) boleh stop dulu. Tapi jangan stop terus. Nanti lepas 1,2 bulan, boleh cuba bagi lagi pelan-pelan introduce.

Macam mana nak prepare?

Sangat senang. Aku guna Beaba Babycook untuk prepare puree Aniq. Tapi mommies boleh ja guna food processor / blender brand lain, ikut pilihan masing-masing.

Memang tak rugi invest siket beli Beaba Babycook ni 😉


Kalau guna Beaba Babycook:

1. Potong buah kecik-kecik macam dadu. Basuh bersih, masukkan dalam penapis Beaba. Kenapa dadu, untuk make sure semua potongan buah di-steam dengan sempurna.
2. Sukat air sampai tahap 3 (untuk buah yang keras macam butternut squash / sweet potato) dan tuangkan ke dalam tangki Beaba.
3. Tekan butang steam dan biarkan siap. Beaba akan berbunyi lepas steaming dah siap.
4. Pindahkan buah daripada penapis Beaba dan masukkan ke dalam blender. Tambahkan EBM untuk bagi anak kita ada sedikit rasa familiar dalam makanan baru dia.
5. Blend!

Tempoh penyediaan dalam 15 minit macam tu ja. Sementara buah tengah steam, kita boleh buat kerja lain. Memang sangat efisyen dan memudahkan kerja ok. 

Kalau guna cara biasa:

1. Potong buah ke saiz sederhana besar.
2. Kukus guna pengukus. Seeloknya jangan rebus. Kita taknak air dari buah keluar jadi air rebusan.
3. Monitor saiz api dan buah. Jangan leka.
4. Blend.

Lepas dah blend, boleh masukkan puree ke dalam bekas dan frozenkan. Kan baby kita kena test untuk 4 hari? Jadi tak perlu dah nak buang masa prepare setiap hari. Bila nak makan, pop out dari bekas yang dah difrozenkan tu, reheat, tunggu sejuk sikit, dah boleh makan.

Cara nak simpan frozen puree?

Refer gambar kat bawah, aku guna beaba multi portion yang macam bunga color orange tu, ziplock bag & permanent marker. Lepas dah siap blend puree, letak blended puree kat dalam multi portion. Reason guna bendalah ni, senang nak tolak keluar sebab base dia silicon. Tak perlu guna air. Dan boleh tolak keluar satu portion saja. Jenama lain pun ada kot, atau nak save guna ice tray ja pun boleh.

Then bila puree dah beku, selalunya dalam 24 jam tu beku elok dah, boleh keluarkan semua ketul tu masuk dalam ziplock bag. So multi portion tu boleh cuci untuk preparation next puree pula.  Bila nak makan, ambik ja seketul dari dalam ziplock. Kan senang dan jimat masa. Hihi.

Mengikut bacaan, handling frozen puree sama macam ebm. Dalam freezer boleh tahan sehingga 3 bulan, dalam fridge bahagian bawah boleh tahan 24 jam dan suhu bilik selalu aku letak tak lebih sejam. Tapi selalunya setiap ziplock tu tak lama pun sebab kejap ja baby makan. Aku beli ziplock ni kat daiso, memang elok muat ja untuk 7 ketul puree beku tu.

Untuk makan esoknya, aku terus guna beaba ja, ambik seketul -- defrost & reheat. Lebih mudah dan cepat.

Preparation frozen puree

Berapa banyak baby makan?

Awal-awal makan mommies jangan expect baby akan habiskan semangkuk. Maybe 2-3 sudu saja. Ok lah tu. Slowly baru tambahkan kuantiti makanan.

Dari segi kekerapan pulak, awal-awal dulu aku bagi Aniq makan cuma sehari sekali. Sekarang, slowly dah dua kali. Kalau boleh, bagi masa konsisten ya.

Puree dragon fruit. Tapi jangan terkejut eh kalau poo baby jadi merah/maroon hehe.

Okay tu saja perkongsian basic untuk kali ni. Next time aku share jadual makan Aniq Mikael pulak. Ni pening nak prepare untuk schedule 7 bulan pun belum habih lagi haha ok tata!

Second Anniversary di Hard Rock Hotel, Penang

by - November 09, 2017
Hi,

Post ni dah terlepas hampir 2 bulan dah ekekeke. Kesihatan Aniq Mikael yang kurang memberangsangkan telah membuatkan mami perlu memberi tumpuan kepada beliau hampir 200%. Draft berkurun, publish nan hado sebab tak sempat habiskan.

Ok.

Disebabkan kekangan masa dan anak masih kecik tapi tetap nak ada memorable anniversary, lagi sekali kami decide pi Penang saja. Nak pi jauh sikit, tak dan. Jadi kami book Hard Rock Hotel Penang pada 30 September padahal anniversary betulnya 25 September. Masa 25 tu kitorang baruuu sangat balik dari KL attend cousin bertunang. So nak lajak ke Penang tu kesian pulak kat baby. Jadi kami postpone ke weekend seterusnya. Book melalui Agoda sebab lagi murah daripada direct booking, plus dapat breakfast sekali.

30 September 2017, Sabtu

Around 5 pm sampai HRH terus check-in. Husband tunggu dalam kereta dengan baby so aku masuk sorang. Tercengang jugak cari reception desk kat mana sebab semua macam santai ja kehkeh. Rupanya "pulau" kat tengah tu reception depa. Awalnya aku ingat tu bar sebab banyak sangat drinks kat belakang eheheh. Dah settle check-in kami pun angkut barang dan masuk balik. Masa book kat Agoda aku dah request non-smoking floor sebab masa kami pi Genting Highlands haritu, husband lupa nak request non-smoking floor so kami dapat smoking floor. Busuknya bau nauzubillah. Memang tak sabar nak tunggu check out esok. Kami check-in jam 2 pagi so takda sapa nak layan tukar bilik kakaka.



Lepas dah dapat check-in, masuk bilik woahhh memang cantik. Very simple tapi very beautiful.



Jakun sikit bila nampak nama sendiri kat screen tivi tu eheheh. Password wifi pun ada kat situ. In-house movie pun banyak yang best best dan up-to-date.






Quilt cover dia sangattttt cantik. Sebab ada corak gitar tu nampak dak? Ingatkan kot ada jual kat Rock Shop, tapi takda la pulak. Aku cakap kat husband, ambik ja la yang ni pastu bayar kat hotel. Pun boleh kan? Hahahaha.

Sampai sampai tu lapar kemain, nak makan sebelum check-in rasa macam rugi pulak sebab kami dah lambat kan. So kami order food dari room service saja. Harga dia takla mahal sangat, standard hotel biasa saja. Maybe kat HR Cafe la yang mahal sikit. Kami tak masuk pun la sebab ada Aniq Mikael kan hehe. Erm ya, HR Cafe takleh bawak babies masuk. Maybe takut mengganggu performance live band kot. Cafe yang lain semua boleh masuk. 

Jadi kami order tomyam soup + 2 nasi putih. RM30. Tapi seriously berbaloi sebab tomyam tu sedap. First time rasanya, aku rasa berbaloi order dari room service eheheh. Eh tak, food dari room service di Lexis Penang pun very sedap.




Nampak macam sedap kan? Memang sedap pun hihi. Tomyam soup tu nampak macam sikit, tapi kami berdua pun makan tak habis. Isi pun banyakkkk.

Kami request babycot jugak. Babycot di HRH takdak any additional charge, tapi subject to availability. Kami request pun saja sebab takmau letak Aniq Mikael main atas katil, sebab tinggi sangat katil dia. Kalau kita yang dewasa ni duduk pun, kaki tergantung kot. Jadi tak payah ambik risiko, mintak babycot. Malam baru tidurkan atas katil, sebab this boy takleh tidur kalau tak kepit dengan mami dia 😆



Keluar tajuk sat: kepada yang mencari babycot, aku recommend cot ni. Best gilaaa. Yang ni boleh bawak travel sebab asalnya dia lipat kecik sangat. Masa depa ketuk pintu bilik kata nak hantar babycot pun aku macam pelik, tak nampak any katil pun. Rupanya lipat kecik ja dalam travel case dia. Very easy, tak spacious langsung. Tapi yang bestnya, dah la kecik senang bawak travel, kukuh pulak tu. Kan sesetengah benda tu kalau jenis boleh lipat bawak travel ni mesti tak berapa kukuh kan. This one, struktur memang very kukuh. Ada stand, ada roda. Ish pendek kata memang best lah. Nasib baik aku dah beli babycot Ikea, kalau tak, harus beli this one haha. Ok dah.

Petang lepas dah mandikan Aniq Mikael, kami pun keluar la jalan-jalan sekeliling HRH. Ada waterpark kecik kat belakang yang bersambung dengan bilik lagoon. Best gila yang ni (harga pun best jugak heheh).Tapi sikit ja bilik ni yang ada, kena book cepat-cepat.

Pinjam gambar Google.

Kat sini ada activity room untuk kanak-kanak, untuk remaja pun ada. Memang tak boring kalau nak duduk 3,4 hari pun.



Tapi kami tak jalan pun keluar ke beach sebab dah lewat petang kan. Bawak baby macam tak shiok pulak nak ke pantai.

Lepas dah pusing kot belakang, kami pi tengok merchandise kat Rock Shop, Too. Barang tak sebanyak di Rock Shop. Rock Shop kan bangunan asing, tapi Rock Shop, Too ni dalam main building. Tapi kitorang tak beli apa-apa lagi masa first day ni. Esoknya after check-out kot baru nak beli sikit.



01 Oktober 2017, Ahad

Bangun awal pagi siap pergi breakfast. Makanan banyak jugak variety tapi tak best sangat pun. Biasa ja. Yes, very biasa. Tak sempat nak ambik gambar sebab kalut dengan si kecik yang nak makan sama. Mana boleh lagi cek oi sabaq sat 😁

After breakfast, naik bilik nak menikmati saat-saat akhir, pastu berkemas nak check-out dah. 

Lepas dah check-out, baru kami pi Rock Shop. Oh, kat depan reception ada sale tshirt HR Penang kalau ambik 3 helai, RM180 ja. Kalau ambik 1 atau 2, harga biasa. So daddy ambik 2, mommy ambik 1. Awalnya aku taknak pun, sebab aku malas sikit pakai tshirt short sleeves - tak rajin nak pakai inner / cardi. Tapi dah husband suruh ambik, ambik ja lah. Lepas tu kami pi Rock Shop, tshirt yang sama tapi takda pun sale 3 helai RM180 tu. Pelik pulak aku. Kat Rock Shop kami beli 1 tshirt untuk Aniq dengan 1 shawl untuk mommy. (Ohhhhhhhh masa taip ni baru teringat shawl tu, entah mana aku letak??!!!) Harga tak ingat dah. Kan ni cerita almost 2 bulan lepas? Haha. 

Then lepas tu terus balik. Singgah lunch kat area Sg. Petani ja.

Habis dah cerita short getaway second anniversary kami. Very quick, very simple. Takdak any celebration pun. Saja ja nak pi jenjalan bagi ada memori sikit. First anniversary aku tengah alahan teruk, second anniversary baby kecik lagi, harapnya kot third anniversary boleh pi jauh sikit heheheh.


Mommy loves you both, so much! 💕



Ok tata!

Feeding booster seat untuk Aniq Mikael

by - September 26, 2017
Hi,

Since Aniq Mikael dah masuk 5 bulan ni, both mommy daddy sangat excited untuk Aniq's first solid. Mommy excited sebab boleh beli more and more tools kot. Daddy pulak excited sebab at last boleh sumbat Aniq macam macam. Eheheheh, na'ah. No way. Mommy is watching you, daddy. Tambah lagi Aniq pulak ada moderate eczema, memang takkan lah aku nak biarkan orang bagi dia makan sesuka hati.

1. Tiada garam & gula sampai umur 2 tahun
2. Tak boleh makan benda ber-gluten
3. NO to jajan, gula-gula & aiskrim
4. Tak boleh bagi ready-made baby food kat supermarket tu
5. Kena ikut 4-day rules
6. Introduce makanan berperingkat
7. Paling penting - jangan bagi makanan kita kat baby konon nak bagi baby rasa sikit

Haa, garang tak mommy? Kehkehkeh.

K, serious eh.

Aku bukan cerewet tau (walaupun boleh kata semua orang kata aku macam tu, even mama sendiri ahahah) tapi aku nak jaga eczema Aniq daripada makin teruk. Alhamdulillah sekarang controllable. Kalau eczema Aniq jadi teruk, bukan kita yang nak tanggung, kesian dia yang gatal sana sini garu sampai luka semua. Takmau tengok jadi sampai macam tu kat Aniq. Jadi nak tak nak, mommy terpaksa control. Faham eh semua......

Jadi mommy memang educate diri sendiri sangaaaat banyak tentang first solid food ni (since aku tak berjaya nak fully bf Aniq kan). Apa yang boleh/tak boleh makan, apa yang perlu/tak perlu makan. Resepi makanan, cara penyediaan, cara bagi baby makan -- mostly everything. Dan tak lupa jugak, benda yang perlu ada untuk perkenalkan kat baby. Actually yang ni tak penting sangat pun. Cuma mommy saja seronok beli ikut citarasa mommy. Mommy happy, baby pun akan happy. Ya dak? Cuma terpulang kepada pilihan masing-masing. 

Hehe panjangnya mukadimah. Well, list of things yang aku dah prepare untuk first solid Aniq, nanti baru aku share. Cuma sekarang masih pening dengan feeding booster seat. Macam mana nak pilih? Apa ciri-ciri yang kita kena tengok? Banyak sangat pilihan pun susah jugak eh heheh.


So ni antara booster seat yang dalam list:

1. Mamas Papas Baby Bud

Yang ni la aku dok berkenan sangat. Nampak kemas. Boleh pakai untuk banyak stage umur.


2. Mamas Papas Baby Snug

Yang ni pun okay jugak tapi dah tolak dari list sebab recommended boleh pakai sampai umur 12 bulan ja.


3. Jellymom Wise Chair

Selain baby bud, yang ni pun macam best. Tambah lagi best, boleh guna sampai baby umur 5 tahun!


4. Ingenuity Baby Base 2-in-1 Seat

Seat ni dah pernah pegang kat kedai baby. Seat dia lembut baby mungkin takkan sakit punggung kalau duduk lama-lama. Cuma aku tak berapa bekenan dengan finishing dia. Nampak kurang kemas. Tray kalau taknak guna, boleh buang letak kat bawah seat macam dalam gambar tu.


5. SitSafe Deluxe Booster Seat

Paling murah antara semua! Seat ni pun boleh pakai sampai baby 3 tahun.


Harga setiap seat ni berlainan ikut kedai. Haritu aku tengok kat ToysRUs lagilahhh mahal daripada kedai baby. Rajin-rajin kena survey kedai baby & online shop. Especially bila baby shop buat sale, memang muraahhhh betul. Tapi kalau nak survey 5 sekali, letih jugak la. Setakat sekarang aku punya final list ada Mamas Papas Baby Bud dengan Jellymom Wise Chair. Masih belum dapat decide antara dua. Ada lagi dua minggu nak fikir. Hm.









Gambar: Google Images
Video: YouTube