Feeding booster seat untuk Aniq Mikael

by - September 26, 2017
Hi,

Since Aniq Mikael dah masuk 5 bulan ni, both mommy daddy sangat excited untuk Aniq's first solid. Mommy excited sebab boleh beli more and more tools kot. Daddy pulak excited sebab at last boleh sumbat Aniq macam macam. Eheheheh, na'ah. No way. Mommy is watching you, daddy. Tambah lagi Aniq pulak ada moderate eczema, memang takkan lah aku nak biarkan orang bagi dia makan sesuka hati.

1. Tiada garam & gula sampai umur 2 tahun
2. Tak boleh makan benda ber-gluten
3. NO to jajan, gula-gula & aiskrim
4. Tak boleh bagi ready-made baby food kat supermarket tu
5. Kena ikut 4-day rules
6. Introduce makanan berperingkat
7. Paling penting - jangan bagi makanan kita kat baby konon nak bagi baby rasa sikit

Haa, garang tak mommy? Kehkehkeh.

K, serious eh.

Aku bukan cerewet tau (walaupun boleh kata semua orang kata aku macam tu, even mama sendiri ahahah) tapi aku nak jaga eczema Aniq daripada makin teruk. Alhamdulillah sekarang controllable. Kalau eczema Aniq jadi teruk, bukan kita yang nak tanggung, kesian dia yang gatal sana sini garu sampai luka semua. Takmau tengok jadi sampai macam tu kat Aniq. Jadi nak tak nak, mommy terpaksa control. Faham eh semua......

Jadi mommy memang educate diri sendiri sangaaaat banyak tentang first solid food ni (since aku tak berjaya nak fully bf Aniq kan). Apa yang boleh/tak boleh makan, apa yang perlu/tak perlu makan. Resepi makanan, cara penyediaan, cara bagi baby makan -- mostly everything. Dan tak lupa jugak, benda yang perlu ada untuk perkenalkan kat baby. Actually yang ni tak penting sangat pun. Cuma mommy saja seronok beli ikut citarasa mommy. Mommy happy, baby pun akan happy. Ya dak? Cuma terpulang kepada pilihan masing-masing. 

Hehe panjangnya mukadimah. Well, list of things yang aku dah prepare untuk first solid Aniq, nanti baru aku share. Cuma sekarang masih pening dengan feeding booster seat. Macam mana nak pilih? Apa ciri-ciri yang kita kena tengok? Banyak sangat pilihan pun susah jugak eh heheh.


So ni antara booster seat yang dalam list:

1. Mamas Papas Baby Bud

Yang ni la aku dok berkenan sangat. Nampak kemas. Boleh pakai untuk banyak stage umur.


2. Mamas Papas Baby Snug

Yang ni pun okay jugak tapi dah tolak dari list sebab recommended boleh pakai sampai umur 12 bulan ja.


3. Jellymom Wise Chair

Selain baby bud, yang ni pun macam best. Tambah lagi best, boleh guna sampai baby umur 5 tahun!


4. Ingenuity Baby Base 2-in-1 Seat

Seat ni dah pernah pegang kat kedai baby. Seat dia lembut baby mungkin takkan sakit punggung kalau duduk lama-lama. Cuma aku tak berapa bekenan dengan finishing dia. Nampak kurang kemas. Tray kalau taknak guna, boleh buang letak kat bawah seat macam dalam gambar tu.


5. SitSafe Deluxe Booster Seat

Paling murah antara semua! Seat ni pun boleh pakai sampai baby 3 tahun.


Harga setiap seat ni berlainan ikut kedai. Haritu aku tengok kat ToysRUs lagilahhh mahal daripada kedai baby. Rajin-rajin kena survey kedai baby & online shop. Especially bila baby shop buat sale, memang muraahhhh betul. Tapi kalau nak survey 5 sekali, letih jugak la. Setakat sekarang aku punya final list ada Mamas Papas Baby Bud dengan Jellymom Wise Chair. Masih belum dapat decide antara dua. Ada lagi dua minggu nak fikir. Hm.









Gambar: Google Images
Video: YouTube

Susu baby eczema

by - September 12, 2017
Hi,

Susu adalah salah satu benda yang memeningkan kepala semua bakal ibu kan. Taktau macam mana nak pilih, nak ambik brand apa, mahal ka murah, sesuai ka tidak dengan anak. Semua tu memang takdak jawapan. Even pakar kanak-kanak pun takleh bagi spesifik jawapan kepada spesifik baby. Yang kita boleh buat cumalah try & error tengok sesuai dengan baby atau tak. Kalau baby tak muntah (non stop), berak elok, perut tak kembung, in shaa Allah susu tu sesuai.

Alhamdulillah sangat beruntung mommies yang dapat fully bf anak sebab susu ibu boleh membantu meningkatkan antibodi baby. Tapi maybe aku yang tak cukup persediaan atau tak cukup ilmu bab penyusuan, baby asyik nangih non stop walaupun baru lepas breastfeed. Since that, mama suruh jugak topup dengan fm, kesian baby. Tambah lagi baby boy kan memang kuat nyusu. 

Well, masa lepas bersalin terus masuk wad, aku tertidur sampai petang. Pelik jugak sebab nurse tak datang hantar baby nak bagi menyusu. Takkan baby tak lapar langsung? So aku call nurse, rupanya nurse dah bagi fm (Nan Pro) pun kat dia tsk tsk tskkk. Agaknya ni maybe punca baby jadi tak kenyang dengan susu mommy saja 😖

Hehh masa nak check out hospital pun dapat sample susu Nan Pro. So lepas mama cakap nak topup fm tu kita guna sample yang hospital bagi tu ja lah. Tapi lepas beberapa hari, baby still tak membuang. Pastu sekali dia membuang, haaa ambik. Keras dan nak kehijauan. Jadi kami stop bagi Nan Pro, tukar susu lain pulak. 

Penting okay untuk mommies monitor jenis najis baby & kekerapan baby membuang.
Sumber: Google Images

Nak senang monitor, silalah buat journal baby. Tapi kena rajin update everyday. Takleh nak mengelat dan takmau malas-malas. Actually mama yang cadangkan buat journal ni. Senang. Jot down bila baby poop, appointment hospital, vaccine, berat baby, mana baby visit / jenjalan / holiday, apa baby makan, basically everythinggggg related to baby's day. So senang kita nak track balik kalau ada apa-apa yang tak kena. Since Aniq Mikael lahir pada 24 April, so aku genapkan dan start buat bulan May ja lah.

Aniq Mikael's Daily Journal by Mommy 💕

Okay berbalik kepada susu.

Mama bagi cadangan untuk cuba Enfalac A+ sebab apit dulu pun minum Enfalac A+ memang betul bagus tengoklah size dia sekarang lol. Alhamdulillah baby okay minum susu ni membuang pun okay, takda perut kembung, tidur pun lena. Sampailahhhhh, dia jadi balik -- buang 4,5 hari sekali. Masa ni dah baby 3 bulan lebih dah. Jadi kami decide nak bawak baby jumpa paeds. Paeds cakap Enfalac A+ dah elok, tapi dia suggest guna Enfalac A+ Gentlease sebab susu ni lebih "gentle" dan sangat sesuai untuk baby yang ada masalah membuang. Alhamdulillah, lepas tukar susu baby terus selang sehari memang membuang eheheh mommy is so happy.



Celah-celah ni, baby pulak kena eczema kan. Paeds cakap teruskan ja guna susu ni plus ada beberapa kawan aku yang ada anak eczema pun guna susu ni. So kami pun belilah pek besar ni kan senang takyah kalut kejap kejap nak pi beli.

Makin hari tengok eczema baby makin merah + kering sampai kulit nak pecah dan naik air bisa. Padahal aku dah cuba sedaya upaya jaga makan dan jaga persekitaran. Bila dok membaca kat google dan tanya pengalaman mommies lain kat support group, rupanya susu pun boleh jadi salah satu point penting eczema nak flare. Sebab tiga big points (makanan) yang menyebabkan eczema flare adalah tepung, gula putih & produk tenusu. Jadi pemilihan susu yang tak menyebabkan flare adalah sangat sangat sangat penting k. Salah satu susu yang di-recommend adalah susu Karihome. Karihome ni susu kambing. Actually banyak lagi susu kambing di pasaran, cuma kena tengok kandungan either ada dak ARA & DHA dan make sure takda gula. 



So daddy belikan susu Karihome step 1 yang tin kecik 400g. Dengan penuh tawakal, aku cuba kat baby Aniq. Alhamdulillah baby minum habis susu yang aku bancuh first time tu. Dan suprisingly, lepas 3 hari guna, eczema baby dah nampak surut, dah kurang merah. Malam tidur pun dah tak menggaru. Happyyyy sangat mommy daddy tengok. So sekarang tengah monitor kesesuaian susu ni dengan baby. Harapnya, yang ni lah yang paling okay.

Harga?

Erm, bila dah anak eczema ni, semua kos terpaksa pejam mata. Asalkan baby okay dan sihat ja. Hukhuk. Untuk Enfalac A+ Gentlease, harga dia RM146 untuk 1.2kg. Jatuh dalam RM12.20 untuk 100gram. Karihome pulak RM56 untuk 400g, jadi RM14 untuk 100gram. Aduhhh beza banyak jugak tu eheheh. Tapi takpalah, asalkan Aniq Mikael dah tak menggaru, dah boleh control eczema pun mommy daddy dah cukup happy.

Nota: Susu fm ni Aniq Mikael minum masa mommy pi kerja saja sebab dia reject bulat-bulat susu yang mommy dah pump, both chill & frozen ahaha. Taktau lah pasepa, maybe tak sesedap yang fresh kot? So sepanjang masa dengan mommy, Aniq Mikael memang fully df. 

Disclaimer: post ini bukan untuk advertisement atau promote sebarang brand. Sekadar perkongsian susu yang membantu mengurangkan eczema Aniq Mikael sahaja. Mungkin sesuai dan tidak sesuai dengan bayi lain.

Aniq Mikael & Eczema

by - August 27, 2017
Hi,

Tak sangka apa yang dirisaukan dan berusaha untuk dicegahkan daripada masih di dalam perut, terjadi jugak. Siapalah kita nak tolak kerja Tuhan kan?

While waiting for the paeds


Dua hari lepas kami bawak baby Aniq jumpa paeds dia sebab kulit muka nampak bertompok dan asyik nak merengek macam serba tak kena. Tidur sikit, merengek. Minum susu, merengek. Duduk saja, pun nak merengek. Asalnya ingatkan sebab dia dah masuk bulan baru. Tapi nampak macam tak berkesudah tu yang bawak jumpa paeds jugak. Kesian dia, tidur jadi tak jerap. Dah la susah nak bagi tidur sebab dia jenis suka mengempeng menyondol dengan kita. Katil size king pun takdak makna sebab akhirnya kami berhimpit berdua kat gigi katil. Untung dedi 😅

Jumpa paeds, dia memang sahkan baby Aniq kena eczema - atopic dermatitis.

Paeds bagi Cetaphil Gentle Skin Cleanser dengan Dermaveen Moisturising Lotion. Dia masih belum dapat komen panjang-panjang sebab dia bagi masa 2 minggu untuk try dan tengok sebarang perubahan kat kulit baby. 



Cara nak guna dia mudah ja. Cetaphil tu boleh sapu kat baby tanpa air (as cleanser) pastu lap dengan tuala bersih. Ataupun lagi mudah, treat macam sabun mandi ja. Tapi itulah, cetaphil ni takdak buih at all (soap-free) so susah la mami nak puas hati kan, sekali mandikan Aniq rasanya dekat suku botol jugak mami guna ahaha. Lepas dah mandi, lap lap badan pastu terus sapukan lotionnya. Asalnya paeds nak bagi cream, tapi memandangkan tempat eczema tu ada beberapa tompok, so paeds bagi lotion teruih mudah kerja sekali sapu satu badan.

Aniq kena eczema kat belakang kepala, pelipat tangan, pelipat kaki dengan pipi kanan. Basically kat tempat yang senang berpeluh. Cuma aku tak pasti kenapa dengan pipi kanan tu. Sebab ada sites yang aku baca kata kat pipi ni bukan eczema. Entah lah. Since Aniq dah kena eczema ni, masa lapang aku sentiasa dok google pengalaman mami yang ber-anak eczema dan reliable sites nak baca lagi banyak dan tambah pengetahuan pasai eczema ni. 

Risau? Ya, mak mana yang tak risau bila anak dah kena eczema. Takdak penawar. Cuma mampu control saja.  Eczema ni actually simple ja, tapi jadi renyah sebab kita taktau punca kenapa dia jadi. Apa yang kita mampu buat cuma try & error. Kalau produk/food/punca tu tak okay, kita tukar lain pulak. Kalau sesuai dengan baby, kita stick dengan benda tu.

Sampai sekarang, banyakkkkk sangat persoalan ada dalam kepala. Banyak sangat kerisauan dok terpikir. Benda tu boleh ka? Benda ni boleh ka? Tak bahayakan dia ka? Sesuai dak? Ka kena tukar lain? Daripada wet wipes, diapers, susu, cream, makanan, persekitaran, pencuci botol, detergent. Macam-macam, you name it.

As for now, aku cuba dulu cleanser dengan lotion paeds bagi tu. Ada kawan aku suggest pakai range Buds dengan MooGoo sebab dua brand ni memang totally organic. Aku ada jugak beli Buds Super Soothing Rescue Lotion, tapi belum sampai lagi. After this nak try range Buds yang khas untuk kulit eczema. Maybe after that cuba MooGoo pulak. Nak try jugak tengok yang mana okay dan sesuai dengan Aniq. Sebab memang kena try & error pun huhu. Nanti boleh buat review & sharing infos/knowledge, in shaa Allah aku akan cuba update regularly on his eczema maybe boleh bukak label baru senang sikit nak refer.

Susu pulak, Aniq tak fully bm sebab dah terpaksa campur fm 😟  Tapi Aniq cuma minum fm weekdays working hours saja, sebab beberapa hari dok try dia macam reject bm yang tak fresh (chill & frozen) jadi terrrrrpaksalah introduce fm jugak kat dia. So malam-malam dan bila hari yang aku cuti, dia memang fully bm la. Dok pump kat office pun semata takmau kena bengkak susu dengan nak jaga bagi susu sentiasa ada ja. Kami introduce Enfalac A+ kat dia, since dah eczema ni paeds suruh upgrade guna Enfalac A+ Gentle Ease. Harga dia boleh tahan senak jugak - RM66 untuk 500g. Sehari minum ada lah dalam 12 scoop. Dedi pengsan ahaha. Takpalahhh, anything for Aniq Mikael. Sebab memang dah tau dah, dan dah get ready, eczema baby ni memang high maintenance siket 😜

So sekarang, aku masih dok study pasal diapers, detergent dan jugak makanan yang aku kena pantang since masih bf kan Aniq walaupun dah bercampur. Stress tu tipulah kalau takda. Sebab aku perasan lepas jumpa paeds haritu, susah breast pad nak basah. Kalau tak, sampai boleh perah walaupun dok pam. Hm sedihhh. Tapi kena kuat sebab kalau dah kena eczema, tambah pulak dah takleh bf kan Aniq, lagi la sedih kann?



I love you, baby! We'll go through this journey together, k? 💕


Disclaimer: apa yang aku dah share dan bakal share sepanjang journey ni, maybe sesuai dan maybe tak sesuai kat baby eczema yang lain. Kita cuma boleh cuba try & error. Aku pun masih try & error, masih belajar. Kalau tak yakin dan rasa was-was, better consult paeds atau dermatologist k.